P N

Natuurpoort

Gasterij de Seterse hoeve is als Brabantse Natuurpoort èn Baroniepoort de ideale toegangspoort tot de prachtige Boswachterij Dorst!

Boswachterij Dorst is de naam van een uitgestrekt bosgebied dat zich bevindt tussen Rijen, Oosterhout, Teteringen en Dorst. Het is 1.117 ha groot en eigendom van Staatsbosbeheer. Het gebied bestaat voornamelijk uit grof dennenbos dat in het begin van de 19e eeuw op heidegebied is aangeplant. Dit gebied stond bekend als Seterse Heide. Omstreeks 1850 werd veel bos gekapt, omdat het gebied als militair oefenterrein in gebruik werd genomen. Er ontstonden zandverstuivingen en het nabijgelegen buurtschap Seters moest zelfs met een eikenhakhoutwal tegen het oprukkende zand worden beschermd. In 1899 kreeg Staatsbosbeheer het gebied in bezit. Het werd opnieuw beplant en de militairen vertrokken naar elders.

Enkele heiderestantjes en loofbosjes liggen verspreid in het gebied. Daarnaast zijn er een aantal leemputten die ontstaan zijn door de activiteiten van de voormalige steenfabriek “De Vijf Eiken” in Rijen. In en nabij die leemputten tref je  interessante vegetatie aan met onder meer geelgroene zegge, liggende vleugeltjesbloem en grondster.

Broedvogels zijn onder andere: sperwer, boomvalk en diverse soorten spechten. Van de dagvlinders kunnen bruine eikenpage, heideblauwtje, bont dikkopje, groentje en kleine ijsvogelvlinder worden genoemd. Voor begrazing zijn er Schotse hooglanders. Die lopen vrij rond in het gebied en het bekijken zeker waard.

In het bos is verder een natuurlijk speelbos aangelegd en een kunstroute. Er zijn 3 gemarkeerde MTB-routes die door kenners hoog gewaardeerd worden. Via het wandel- en fietsknooppuntensysteem is het gebied prima te beleven, onze gasterij bevind zich bij knooppunt 40 en 51. Via route.nl stelt u zelf gemakkelijk een prachtige wandel- en/of fietsroute samen.

Om het gebied optimaal te ontsluiten is vanuit het streeknetwerk LandStad de Baronie sinds juni 2016 een Baroniepoort gerealiseerd in Gasterij de Seterse Hoeve. Een Baroniepoort fungeert als toegangspoort voor een gebied met bijzondere natuurlijke kenmerken. Iedere poort heeft daarnaast zijn eigen, bijzondere verhaal in de vorm van een streeklegende. Die legende is via een QR code op een smartphone te beluisteren.

Gasterij de Seterse Hoeve is een toegankelijke locatie om even uit te blazen na een flinke wandeling of fietstocht door dit prachtige natuurgebied. U kunt  bij ons een kopje koffie drinken, lunchen, een terrasje pikken, dineren, feesten of vergaderen. Bij iedere Baroniepoort is informatie beschikbaar over het gebied en de overige Baroniepoorten die via een eigen fietsroute met elkaar zijn verbonden.

Vanuit de ruime parkeerplaats bij Gasterij de Seterse Hoeve loopt u zo Boswachterij Dorst binnen.

 

 _DSC5071 _DSC4257

 

Wandelroutes

Wandelroutes

Fietsroutes

Fietsroute